Η Πόλη

"Το σταυροδρόμι των λαών, των πολιτισμών και της ομορφιάς!"

Αλεξανδρούπολη, μια πόλη που σου φέρνει στη μνήμη το μακρινό χθες και την ομορφιά του σήμερα.Μια πόλη 'κλειδί' της Ελλάδας, είτε φεύγεις είτε έρχεσαι απο ανατολή και δύση. Αλεξανδρούπολη, μια 'ανοιχτή αγκαλιά' Στραμμένη στο πέλαγος. Πόλη της παράδοσης και του νεωτερισμού, πόλη της ξεκούρασης και της διασκέδασης, πόλη της θάλασσας και του τουρισμού. Η θέση της κομβική, ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή και έτσι η επικοινωνία της με τον κόσμο και την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται με κάθε μέσο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο.

Πρωτεύουσα νομού με όλες τις υπηρεσίες στη διάθεση των επισκεπτών της αλλά και το φιλόξενο πνεύμα των 60000 κατοίκων της. Τα θαλάσσια σπορ, οι άνετες ταβέρνες, τα καφενεία και τα μπαρ κατά μήκος του μώλου του λιμανιού, τα πολυτελή ξενοδοχεία και οι πολυάριθμες δυνατότητες διασκέδασης εγγυώνται στους επισκέπτες της πόλης μια ευχάριστη ατμόσφαιρα διακοπών και μια άνετη παραμονή.

Αξιοθέατα

Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης - η Μάκρη, η Μεσημβρία, τα Δίκελλα -, αλλά και οι ορεινοί οικισμοί -ο Πόταμος , ο Άβαντας, η Αισύμη, η Λεπτοκαριά, η Κίρκη, η Συκκοράχη - προσφέρουν στους επισκέπτες τους διαδρομές μοναδικής, φυσικής ομορφιάς.Επιπλέον, η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται πολύ κοντά στα σημαντικά από οικολογική άποψη μέρη της Δαδιάς, του Δέλτα, του ποταμού Έβρου και των ιαματικών λουτρών Τραϊανούπολης.

Σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου (Ανατολικός οικισμός της Αλεξανδρούπολης) έχει κατασκευαστεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης (ΜΦΙΑ). Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε από την παρουσία στην περιοχή πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Η ανάγκή της παρουσίασης του φυσικού αυτού πλούτου στους ντόπιους και στους επισκέπτες οδήγησε στην ένταξη του έργου 'κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας' στο Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Αλεξανδρούπολης, ως μία από τις βασικές του πτυχές και στην κατασκευή του μουσείου με τη σημερινή του μορφή. Κριτήριο της επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την κατασκευή του Μουσείου αποτέλεσε η ανάγκη της ανάπτυξης και ανάδειξης της ανατολικής περιοχής της Αλεξανδρούπολης, αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους του Πιλοτικού Προγράμματος.

Μουσεία της Αλεξανδρούπολης:

  1. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης
  2. Συλλογος Σαρακατσάνων Ν. Εβρου
  3. Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης
  4. Εθνολογικό Μουσείο Θράκης 'Αγγελική Γιαννακίδου'
  5. Σύλλογος Αρχαιόφιλων και πολιτιστικής κληρονομιάς Ν. Εβρου
  6.  Συλλόγος Καππαδοκών Ν. Έβρου
  7. ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ (Κ.Ε.Π.Α.Δ.Α)

 

Παραλίες

Οι λάτρεις της θάλασσας θα αισθανθούν ότι βρίσκονται σε έναν πραγματικό παράδεισο. Σε 25 χιλιόμετρα ακτογραμμής εκτείνονται παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα, αμμώδεις και βραχώδεις, πολύβουες και οργανωμένες. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας από το Δέλτα του Έβρου μέχρι τη ζώνη της αρχαίας Μεσημβρίας.

Οι προσχώσεις του μεγάλου ποταμού δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τους μικρούς μας φίλους, που μπορούν να κολυμπήσουν σε ρηχά νερά με ασφάλεια ακόμη και χωρίς γονική επίβλεψη. Η ακτή του ΕΟΤ, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, είναι η πλησιέστερη στην πόλη. Από εκεί και πέρα τα Κόκκινα Βράχια με τους μικρούς γραφικούς ορμίσκους και το Δελφίνι με την απέραντη αμμουδιά είναι παραλίες ιδανικές για κοντινές αποδράσεις.

Η Μάκρη αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση. Οι απέραντοι ελαιώνες φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, τα νερά βαθαίνουν και οι πεντακάθαρες παραλίες συναγωνίζονται αυτές της Χαλκιδικής. Ψαροταβέρνες και ουζερί απαντούν σε κάθε γευστική πρόκληση και προσφέρουν μαγευτική θέα στη Σαμοθράκη, το νησί του Έβρου. Με καθαρή ατμόσφαιρα το νησί μοιάζει σαν να μπορείς να το αγγίξεις.

Λίγο πιο πέρα η κοσμική Αγία Παρασκευή προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, καφέ και ποτό κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Πηγαίνοντας προς Μεσημβρία πρέπει να σταματήσει κανείς στο Σκορπιό, μια απόμακρη, πεντακάθαρη παραλία, γνωστή σε λίγους και εκλεκτούς. Όλη η περιοχή είναι ιδανική για ψάρεμα και ψαροντούφεκο και αυτό οι ντόπιοι το εκμεταλλεύονται δεόντως.