Alexandroupolis Bike Challenge

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο Alexandroupolis Bike Challenge! Μία πρόκληση άθλησης και αλλαγής συνηθειών, που δίνει βραβεία… Μέσω των κινητών τηλεφώνων, όσοι ανταποκριθούν στην ποδηλατική πρόκληση μπορούν να καταγράφουν τα ποδηλατικά τους χιλιόμετρα. Αυτό που απαιτείται είναι: 1) η δήλωση της συμμετοχής τους στο email: axdcycling@gmail.com, 2) η εγγραφή στην εφαρμογή Strava και 3) η συμμετοχή στην ομάδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης www.strava.com/clubs/cityofalexandroupolis, μέσω της εφαρμογής η οποία υποστηρίζεται από Αndroid και iOS έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones). Η πρόκληση θα έχει διάρκεια 3 μήνες (03/06/2020-03/09/2020).

Α. Εισαγωγή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου και στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων για την υποστήριξη και προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον αθλητικό ποδηλατικό σύλλογο  Alexandroupolis Bike Team διοργανώνουν το Alexandroupolis Bike Challenge. Πρόκειται για μια δράση στην οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να καταγράψουν μέσω της εφαρμογής Strava τα ποδηλατικά τους χιλιόμετρα από 3.06.2020 έως 3.09.2020 χρησιμοποιώντας το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους με έπαθλο δώρα (όπως αναφέρονται παρακάτω). Στόχος της δράσης είναι πρωτίστως η εξοικείωση με την ποδηλασία και η προαγωγή του ποδηλάτου ως μέσου ασφαλούς και φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου μετακίνησης.

Β. Περιγραφή Διαγωνισμού-Τρόπος Συμμετοχής

1.Δικαίωμα συμμετοχής στο Alexandroupolis Bike Challenge έχουν άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών (για τα άτομα ηλικίας 13-17 ετών απαιτείται η γονική συναίνεση) που έχουν στην κατοχή τους δικό τους ποδήλατο και διαμένουν εντός των ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

2.Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο Alexandroupolis Bike Challenge αποτελεί η κατοχή έξυπνου τηλεφώνου και η εγγραφή στο σύστημα Strava που αφορά την ομάδα «Δήμος Αλεξανδρούπολης» με την κατάρτιση μοναδικού προφίλ, ακολουθώντας τη διαδικασία καταγραφής χιλιομέτρων στο Strava.

 1. Ως διάρκεια διεξαγωγής του Alexandroupolis Bike Challenge ορίζεται το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 έως και την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020.
 2. Στο Alexandroupolis Bike Challenge δε θα καταγράφονται χιλιόμετρα που αποκτώνται σε ορεινές διαδρομές. Τα χιλιόμετρα καταγράφονται αποκλειστικά από το GPS και αυτόματα αποθηκεύονται στην εφαρμογή. Χιλιόμετρα που καταχωρούνται από τους συμμετέχοντες δε θα είναι αποδεκτά.

Γ. Έπαθλα

Έπαθλα δικαιούνται εγγεγραμμένοι ποδηλάτες , οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τα παρακάτω επίπεδα χιλιομέτρων:

 • Όλα τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών που καταφέρουν να συμπληρώσουν τα 200 ποδηλατικά χιλιόμετρα, και για κάθε 200χλμ που συμπληρώνουν, κερδίζουν παγωτά που θα τα πάρουν από κεντρικά σημεία πώλησης.
 • Ενήλικες ποδηλάτες πόλης για κάθε 150 ποδηλατικά χιλιόμετρα που συμπληρώνουν και έχουν καταγραφεί στο Strava, δικαιούνται δωρεάν καφέ ή ποτό προσφορά του Σωματείου Καφέ Εστίασης Αλεξανδρούπολης ή εισιτήρια στον θερινό κινηματογράφο
 • Ποδηλάτες αθλητές για κάθε 600 χιλιόμετρα που συμπληρώνουν και έχουν καταγραφεί στο Strava, δικαιούνται δωρεάν καφέ ή ποτό προσφορά του Σωματείου Καφέ Εστίασης Αλεξανδρούπολης ή εισιτήρια στον θερινό κινηματογράφο

Δ. Προσωπικά Δεδομένα

Ο Διοργανωτής ενημερώνει ότι ο ίδιος ή/ και τρίτοι, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του θα επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των συμμετεχόντων στο Alexandroupolis Bike Challenge, που θα συλλέξουν από τους ίδιους σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον όρο B.2 ανωτέρω, με σκοπό την ανακήρυξη των διακριθέντων, τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αυτού και ειδικότερα και όσον αφορά των ανωτέρω επάθλων την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών για την παράδοση των επάθλων αυτών. Εννοείται ότι μετά την παράδοση των επάθλων, οποιαδήποτε δεδομένα, προσωπικά ή μη των συμμετεχόντων/ των νικητών θα καταστρέφονται. Τα προσωπικά δεδομένα δε θα διαβιβασθούν σε τρίτους, πέραν από τυχόν πρόσωπα τα οποία, ως εκτελούντες την επεξεργασία, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του Διοργανωτή, ενδέχεται να εμπλακούν στην απονομή/παράδοση των επάθλων.

Μεταβείτε στο Appstore με το iPhone σας ή στο Google Play με το smartphone σας, κατεβάστε την εφαρμογή Strava και ξεκινήστε να καταγράφετε τα χιλιόμετρα που κάνετε ποδηλατώντας στην Αλεξανδρούπολη.

App Store
Μεταβείτε στο Appstore με το iPhone σας
και κατεβάστε την εφαρμογή Strava.
Google Play
Μεταβείτε στο Google Play με το smartphone σας
και κατεβάστε την εφαρμογή Strava.
QR Code
Φωτογραφίστε με το QR app του κινητού σας τον QRcode που βλέπετε και θα μεταβείτε αυτόματα στο Google Play ή στο App Store για να κατεβάσετε το Strava Mobile app.

 

 1. Πραγματοποιείστε εγγραφή στο σύστημα Strava με ένα από τους τέσσερις διαθέσιμους, διαφορετικούς τρόπους. Εγγραφή με τον Facebook λογαριασμό σας, με τον Google λογαριασμός σας, με το Apple λογαριασμός σας ή τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείο - email σας .
 2. Εφόσον ολοκληρώσετε την εγγραφή και την κατάρτιση του προφίλ σας, επιλέγετε το κουμπί «Explore» στο κάτω μέρος της οθόνης και επιλέγετε από το πάνω μέρος την επιλογή «Clubs». Στην συνέχεια, επιλέγετε την ομάδα «Δήμος Αλεξανδρούπολης». Στην σελίδα της ομάδας του Δήμους Αλεξανδρούπολης πατάτε «Join».
 3. Είστε έτοιμοι να μετρήσετε τα χιλιόμετρα που θα κάνετε με το ποδήλατο σας.
 4. Πατάτε το κουμπί «Record» στο κάτω μέρος της οθόνης, βάζετε το κινητό στην τσέπη και ξεκινάτε τις βόλτες στην Αλεξανδρούπολη.
 5. Μόλις ολοκληρώσετε την βόλτα σας μην ξεχάσετε να πατήσετε «FINISH» και τέλος «Save Activity».
 6. Τα χιλιόμετρά σας αυτόματα θα εμφανιστούν στην σελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο σύστημα Strava.

Βήμα 1. Εγγραφή - Είσοδος

Βήμα 2. Κατάρτιση Προφίλ

Βήμα 3. Αναζήτησή της Ομάδας "Δήμος Αλεξανδρούπολης"

Βήμα 4. Συμμετοχή (Join) στην Ομάδα "Δήμος Αλεξανδρούπολης"

Βήμα 5. Έναρξη καταγραφής χιλιομέτρων

Βήμα 6. Επιλογή της Ποδηλασίας (Ride)

Βήμα 7. Μόλις ολοκληρώσετε την βόλτα σας επιλέγετε τερματισμό (Finish)

Βήμα 8. Επιλογή αποθήκευσης (Save Activity) της διαδρομής και των χιλιομέτρων σας

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 2018, όρισε την 3η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Στην διακήρυξή της, τα Ηνωμένη Έθνη αναγνωρίζουν το ποδήλατο ως ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον βιώσιμο μέσο μεταφοράς. Το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για λόγους αναψυχής, αλλά και ως μέσο μετακίνησης για πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, παρέχοντας σημαντικά οφέλη για την ατομική μας υγεία αλλά και το περιβάλλον.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει και ενθαρρύνει δράσεις που στοχεύουν στη βιώσιμη κινητικότητα, μεταξύαυτών την προαγωγή της ποδηλάτου ως μέσου ασφαλούς και φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου μετακίνησης, καθώς η ποδηλασία συντελεί τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος με τον περιορισμό της ρύπανσης του αέρα και του θορύβου, την απελευθέρωση δημόσιων χώρων από το αυτοκίνητο, τη διαμόρφωση συνθηκών άνεσης και ασφάλειας και συνεπώς και την ενίσχυση της ελκυστικότητάς της για τους κατοίκους και επισκέπτες.

Δράσεις

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου 2020 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον αθλητικό ποδηλατικό σύλλογο «Alexandroupolis Bike Team», διοργανώνουν μια σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση και την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, ώστε να αποτελεί η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου έναν βιώσιμο τρόπο μετακίνησης για όλους.

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου η Alexandroupolis Bike Team μας καλεί στις 20:15 σε μια μεγάλη ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους με σημείο εκκίνησης και τερματισμού τον φάρο.

Την ίδια ημέρα τίθεται σε εφαρμογή το Alexandroupolis Bike Challenge του Δήμου Αλεξανδρούπολης! Μέσω των κινητών τηλεφώνων, όσοι ανταποκριθούν στην ποδηλατική πρόκληση μπορούν να καταγράφουν τα ποδηλατικά τους χιλιόμετρα. Αυτό που απαιτείται είναι η δήλωση της συμμετοχής τους στο email: axdcycling@gmail.com και η εγγραφή τους στην εφαρμογή Strava και συμμετοχή στη ομάδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης www.strava.com/clubs/cityofalexandroupolis, η οποία υποστηρίζεται από Android και iOS έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones). Η πρόκληση θα έχει διάρκεια 3 μήνες (3/6/2020-3/9/2020).

Επίσης, την ίδια ημέρα, από τις 20:30, τριάντα (30) στατικά ποδήλατα θα έχουν παραταχθεί στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε μια διαφορετική πρόκληση φυσικής κατάστασης και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους, καθώς το ποδήλατο αποτελεί μέσο άθλησης και ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου θα ξεκινήσει και η χρήση ποδηλάτων από την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Τα δύο πρώτα ηλεκτρικά ποδήλατα της Δημοτικής Αστυνομίας θα κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Η Δημοτική Αστυνομία εφοδιάστηκε με 2 σύγχρονα ποδήλατα ειδικών προδιαγραφών με τα οποία θα εκτελούνται οι υπηρεσίες φύλαξης, ελέγχου και γενικά η περιφρούρηση του κέντρου της πόλης και των ποδηλατοδρόμων.

Ποδηλατοβόλτα – Alexandroupolis Bike Team

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου η Alexandroupolis Bike Team μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε σε μια μεγάλη ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους. Παίρνουμε τα ποδήλατά μας, φοράμε τα κράνη μας και ακολουθούμε την Alexandroupolis Bike Team στην πιο μεγάλη ποδηλατοβόλτα της πόλης! Σημείο εκκίνησης και τερματισμού: πλατεία του Φάρου. Ώρα εκκίνησης 8.15 μ.μ.

Η διαδρομή της ποδηλατοβόλτας είναι 15χλμ και θα έχει εκκίνηση και τερματισμό επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου μπροστά από το Φάρο. Η μεγάλη ποδηλατοβόλτα, των 15χλμ είναι κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους με σημείο εκκίνησης τον φάρο και ώρα εκκίνησης 20:15 μ.μ.

 • Τηρούμε πάντα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Χρησιμοποιούμε τον ποδηλατόδρομο όπου υπάρχει - ειδάλλως οδούς με χαμηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους και χαμηλές ταχύτητες κίνησης.
 • Αξιολογούμε τους κινδύνους στην οδό που κινούμαστε και προσαρμόζουμε ανάλογα την ταχύτητα και τη συμπεριφορά μας.
 • Δεν οδηγούμε φοβισμένα ή τρομαγμένα, δίνοντας δικαίωμα στους υπόλοιπους οδηγούς να οδηγούν πιο επιθετικά και να μη μας λογαριάζουν.
 • Κρατούμε αποστάσεις ασφαλείας από τους πεζούς, το άκρο του οδοστρώματος, το πεζοδρόμιο, τα κινούμενα ή σταματημένα οχήματα.
 • Κινούμαστε στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, εκτός αν έχουμε πρόθεση να προσπεράσουμε ή να στρίψουμε αριστερά.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να καλύπτουμε ολόκληρη τη λωρίδα κυκλοφορίας με το ποδήλατο, ώστε οι οδηγοί να μας προσέχουν περισσότερο.
 • Ελέγχουμε πριν διασχίσουμε μία διασταύρωση, ακόμη και όταν το φανάρι μας έχει πράσινη ένδειξη.
 • Επιλέγουμε έγκαιρα τη σωστή λωρίδα κυκλοφορίας, προειδοποιώντας τους άλλους οδηγούς σε περίπτωση που επιθυμούμε να στρίψουμε.
 • Προειδοποιούμε πάντα τους οδηγούς για κάθε αλλαγή τις πορείας μας:
  • για στροφή αριστερά, εκτείνουμε το αριστερό χέρι,
  • για στροφή δεξιά, εκτείνουμε το δεξί χέρι,
  • για μείωση ταχύτητας κινούμε πάνω-κάτω εκτεταμένη την παλάμη μας.
 • Η πορεία του ποδηλάτου πρέπει να είναι σταθερή, να έχουμε καλή ισορροπία και να μην κινούμαστε κάνοντας ελιγμούς.
 • Κρατάμε το τιμόνι του ποδηλάτου χαλαρά αλλά σταθερά και με τα δύο χέρια (εκτός εάν πρέπει να κάνουμε προειδοποιητικό σήμα στους οδηγούς που μας ακολουθούν) και κοιτάμε μακριά μπροστά μας.
 • Προσπερνάμε ένα εμπόδιο ή όχημα αφού προηγουμένως ελέγξουμε γύρω μας και ιδιαίτερα πίσω μας, υπολογίζουμε την ταχύτητα και την θέση των οχημάτων στο οδόστρωμα και κατόπιν προσπερνούμε προσεκτικά κρατώντας τις αποστάσεις.
 • Προσπερνάμε κρατώντας απόσταση της τάξεως 1,00 – 1,50 μέτρο.
 • Προσπερνάμε πάντα από αριστερά όταν σταματά μπροστά μας λεωφορείο ή ταξί σε στάση, γιατί από δεξιά κατεβαίνουν επιβάτες και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
 • Όταν μας προσπερνάει κάποιο άλλο όχημα δεν αλλάζουμε πορεία, κρατάμε σταθερά το τιμόνι του ποδηλάτου, για να περιορίσουμε τον ελιγμό που θα προκαλέσει ο όγκος του αέρα του οχήματος που με προσπέρασε.
 • Υπάρχουν οδοί στους οποίους η ταχύτερη κίνηση εγγυάται την ασφάλεια μας περισσότερο όταν μετακινούμαστε με ποδήλατο από ότι η βραδυπορία μας. Γενικότερα όσο λιγότερα οχήματα μας προσπερνούν τόσο το καλύτερο.
 • Όταν διασχίζουμε κάθετα έναν δρόμο, περνώντας από διάβαση πεζών ή νησίδα είναι ασφαλέστερο να κατέβουμε από το ποδήλατο και να περάσουμε απέναντι σαν πεζοί.
 • Προσέχουμε κατά το ανέβασμα / κατέβασμα πεζοδρομίων. Κινούμαστε κάθετα, ανασηκωνόμαστε ελαφρά από τη σέλα, για την ασφάλεια μας και την προστασία του ποδηλάτου, και
  • ρίχνουμε το βάρος μας μπροστά για να ανεβάσουμε σε ένα πεζοδρόμιο,
  • ρίχνουμε το βάρος μας πίσω για να κατέβουμε από ένα πεζοδρόμιο,
 • Ράγες τρένου ή τραμ, σχάρες υπονόμων, κλπ. τις διασχίζουμε κάθετα.
 • Αποφεύγουμε κακοτεχνίες και λακκούβες ή ανασηκωνόμαστε ελαφρά από τη σέλα, για την ασφάλεια μας και την προστασία του ποδηλάτου.
 • Προσέχουμε ιδιαίτερα όταν στο οδόστρωμα υπάρχουν υγρασία, νερό, πάγος, σαπουνάδα, άμμος, χαλίκι, πετρέλαιο, έλαια, κλπ.
 • Όταν στρίβουμε σε σηματοδοτημένη διασταύρωση, ενώ αναβοσβήνουν πορτοκαλί βέλη, προσέχουμε ιδιαίτερα και παραχωρούμε προτεραιότητα στους πεζούς που περνούν την διάβαση.
 • Αποφεύγουμε να ποδηλατούμε πάνω στο πεζοδρόμιο και στους πεζόδρομους τις ώρες αιχμής.
 • Δεν παρεμποδίζουμε την κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο και στους πεζόδρομους.
 • Προσέχουμε ιδιαίτερα τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα ΑΜΕΑ και τα ζώα.
 • Κατά τη νυκτερινή οδήγηση χρησιμοποιούμε μεγάλα εμπρόσθια και οπίσθια φώτα, φοράμε ανακλαστικό γιλέκο και αποφεύγουμε τα μαύρα ρούχα, έτσι ώστε να γινόμαστε ευκολότερα ορατοί.
 • Αποφεύγουμε τις ριψοκίνδυνες και παράτολμες ενέργειες.
 • Σε περίπτωση ατυχήματος δεν πανικοβαλλόμαστε, ξεκουραζόμαστε, πίνουμε λίγο νερό, δεχόμαστε τη βοήθεια τρίτων και αν είναι σημαντικό καλούμε σε βοήθεια.

Συνιστάται η χρήση κράνους, ακόμη και σε μικρού μήκους διαδρομές, ακόμη και σε κυκλοφοριακά "ήσυχες" οδούς.