ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Σκοπός της λειτουργίας της Φιλαρμονικής ορχήστρας πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι η μουσική  επιτέλεση (performance) κατά τις εθνικές, θρησκευτικές εορτές, τις εορτές του ετήσιου κύκλου, καθώς και η δωρεάν μουσική εκπαίδευση παίδων, νέων και ενηλίκων της πόλης που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στην μουσική τέχνη. Ομοίως στόχος της είναι η διεύρυνση της αισθητικής της μουσικής των μελών της Φιλαρμονικής, του μουσικού ακροατηρίου, η ψυχαγωγία του κοινού της πόλης αλλά και η προβολή και ενίσχυση του τοπικού  μουσικού πολιτισμού.

Δια μέσου της συμμετοχής σε μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα της Φιλαρμονικής, τα μέλη αναπτύσσουν τις μουσικές τους δεξιότητες, κοινωνικοποιούνται ως άτομα έτι περισσότερο, εξοικειώνονται με συνεργατικές διαδικασίες μουσικής μάθησης, συγκροτούν και οργανώνουν τον εαυτό τους, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να θέτουν και να επιτυγχάνουν στόχους.

Η Φιλαρμονική υπάγεται διοικητικά στο Αυτοτελές Τμήμα Τουρισμού-Πολιτισμού- Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης.  Όλα τα αιτήματα φορέων  για την διάθεση της Φιλαρμονικής διατυπώνονται  στο ως άνω τμήμα, προκειμένου να λάβουν έγκριση. (Τηλ.2551020312)

Όλες οι δαπάνες προμήθειας -συντήρησης υλικών και μέσων, ο ιματισμός, οι μετακινήσεις, αλλά και τυχόν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σεμινάρια και  διανυκτερεύσεις  καλύπτονται από κονδύλια του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η Φιλαρμονική στεγάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του Πολυκοινωνικού επί της οδού Καρτάλη 2, ο οποίος διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την λειτουργία της.

Ως προς την εσωτερική λειτουργία της Φιλαρμονικής, υπεύθυνος είναι ο εκάστοτε αρχιμουσικός.
Στα μέλη της Φιλαρμονικής είναι δυνατόν να ανατεθούν επιμέρους καθήκοντα.
Η Φιλαρμονική διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο μελών και αρχείο καταγραφής των μουσικών οργάνων, υλικών και ιματισμού.
Η χρέωση των μουσικών οργάνων και του ιματισμού γίνεται ατομικά σε κάθε μέλος.
Οι εγγραφές νέων μελών γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Στην Φιλαρμονική του Δήμου Αλεξανδρούπολης δεν υφίσταται καμία συνδρομή ή δίδακτρα.
Τα μέλη της φιλαρμονικής δεν αμείβονται για τις υπηρεσίες τους.
Η Φιλαρμονική δεν πιστοποιεί και δεν παρέχει τίτλους σπουδών.

Η Φιλαρμονική διαθέτει δύο τμήματα που συγκροτούνται με ηλικιακά κριτήρια. Ένα προπαρασκευαστικό τμήμα παίδων και ένα μικτό τμήμα νέων και ενηλίκων.

Στο προπαρασκευαστικό τμήμα συμμετέχουν παιδιά έως δώδεκα ετών, όπου διδάσκονται τις βασικές θεωρητικές αρχές της ευρωπαϊκής μουσικής και εξασκούνται πρακτικά με τα μουσικά όργανα του συστήματος Carl Orff, ενώ μουσικοκινητικά η εξάσκηση γίνεται με το σύστημαEmile Jaques Dalcoze. Επίσης γίνεται και εξάσκηση των φωνητικών ικανοτήτων.

Από το προπαρασκευαστικό τμήμα τα παιδιά προωθούνται στην Παιδική Μπάντα όπου έρχονται σε επαφή με τα μουσικά όργανα της μπάντας.

Το μικτό τμήμα νέων και ενηλίκων διδάσκεται την Θεωρία της ευρωπαϊκής μουσικής και η πρακτική εξάσκηση γίνεται μέσω των διαφόρων μουσικών συνόλων.

Η πρακτική εξάσκηση περιλαμβάνει ασκήσεις προθέρμανσης, εκτέλεση κλιμάκων και του ερμηνεία του ρεπερτορίου. Περιλαμβάνει επίσης ασκήσεις βηματισμού και σχηματισμών.

Το ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών της τονικής μουσικής .

Προς αυτόν τον σκοπό, στην Φιλαρμονική λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο του 2018  τα εξής μουσικά σύνολα:

  • Παιδική Μπάντα
  • Μπάντα παρελάσεων
  • Μπάντα συναυλιών
  • Trioclarinet
  • Κουαρτέτο Ξύλινων
  • Κουϊντέτο Χάλκινων

Σε όσα μέλη επιθυμούν, δίνεται η δυνατότητα δωρεάν ατομικών μαθημάτων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας  από τον αρχιμουσικό.

Η Φιλαρμονική παραμένει ανοικτή πέντε ημέρες ανά εβδομάδα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα  λειτουργίας της  έχει ως εξής:

Δευτέρα :        -
Τρίτη :          17.00-21.00    Ατομικά μαθήματα
Τετάρτη :        18.00-21.00    Θεωρία  Μουσικής (2 τμήματα)
Πέμπτη:          17.00-21.00    Ατομικά μαθήματα
Παρασκευή:    -
Σάββατο:         17.00-18.30    Προπαρασκευαστικό τμήμα
Σάββατο:         19.00-21.00    Δοκιμές  συνόλων
Κυριακή:         17.00-18.30 Προπαρασκευαστικό τμήμα
Κυριακή:         19.00-21.00    Δοκιμές  συνόλων

Τα μικρά σύνολα ασκούνται  υπό τον εκάστοτε  επικεφαλή συνόλου.

Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής από τον Οκτώβριο του 2019 είναι η Βασιλική Χατζηβασιλειάδου, καθηγήτρια μουσικής.

Διεύθυνση Φιλαρμονικής: Καρτάλη 2, (Πολυκοινωνικό Κατάστημα Αλεξανδρούπολης)
ΤΚ 68100, Αλεξανδρούπολη
Τηλέφωνο:2551080199 – 6977594063
Διαδικτυακή Ιστοσελίδα : https://www.facebook.com/pages/category/Coach/Φιλαρμονική-Δήμου-Αλεξανδρούπολης-175264686393722/
E-mail: grisavvas@gmail.com

Δείτε εδώ το Ιστορικό της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η φιλαρμονική διαθέτει πλέον ιστορικό αρχείο, μετά την πρόσφατη (Σεπ 2018) ανεύρεση αρχειακού υλικού περί των τετρακοσίων σελίδων, το οποίο  περιέχει σωρεία διοικητικών εγγράφων και άλλη αλληλογραφία που αφορούν στην λειτουργία  και στον ρόλο της Φιλαρμονικής για την πόλη από το 1935 περίπου.

Η  Φιλαρμονική θα επεξεργαστεί τα αρχεία,  προκειμένου αυτά να αποδελτιωθούν, και να διασταυρωθούν με άλλες πληροφορίες που αναφέρονται στην Φιλαρμονική του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Στόχος θα είναι να  αποδοθούν στο κοινό της πόλης μέσω της έκδοσης ενός λευκώματος.

Η φιλαρμονική καλεί και όσους διαθέτουν είτε φωτογραφικό υλικό, είτε άλλα στοιχεία και πληροφορίες που σχετίζονται με την Φιλαρμονική και επιθυμούν να εμπλουτίσουν το αρχείο αυτό, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν είτε με τον Αρχιμουσικό στον χώρο της Φιλαρμονικής, είτε  με  το γραφείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, προκειμένου να αυτά καταγραφούν και να ψηφιοποιηθούν.

Διεύθυνση ΓΑΚ
Εμπορίου 7 , Αλεξανδρούπολη
Τ.Κ 68132
Τηλ. 2551080754
http://gak.evr.sch.gr
E-mail: mail@gak.evr.sch.gr