Το τριώροφο κτίριο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης –που εγκαινιάστηκε το 1995- βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Το μουσείο έχει συνολικό εμβαδόν 700 τ.μ. τα οποία αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα.

Στον Α' όροφο του κτιρίου υπάρχει η μόνιμη έκθεση με την ιστορία της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της, από τη δημιουργία της μέχρι περίπου τη δεκαετία του ’70. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το 2011,  αρθρώνεται σε θεματικές ενότητες μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση, με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές συλλεκτών και ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων.

Οι θεματικές ενότητες ξεκινούν με αναφορά στους αρχαιολογικούς χώρους, τα ευρήματα και τους σημαντικούς οικισμούς στο ιστορικό της περιβάλλον,  που μαρτυρούν την παρουσία ζωής από τα προϊστορικά χρόνια.

Ο ημιώροφος φιλοξενεί μέρος από την αξιόλογη συλλογή της Ελένης Φιλιππίδη, προσωπικότητας με καθοριστικό ρόλο στη πολιτιστική ζωή της πόλης μεταπολεμικά. Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε το 2015 παρουσιάζονται μέσα από μοναδικά εκθέματα και αναπαραστάσεις, η ζωή, οι δραστηριότητες, οι ιδιότυπες ενδυμασίες και η τέχνη των Σαρακατσάνων της Θράκης. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 1800 μοναδικά αντικείμενα, που κυρίως είναι τμήματα ενδυμασιών ανδρικών, γυναικείων, παιδικών, με σημαντικότερο την γυναικεία ποδιά, την Σαρακατσάνικη παναούλα με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς και τα θέματα που αντιστοιχούσαν στους μεγάλους σταθμούς της ζωής της Σαρακατσάνας.

Ο ισόγειος χώρος αναβαθμίστηκε αισθητικά και εξοπλίστηκε τεχνολογικά το 2015 με τα πιο σύγχρονα μέσα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκδηλώσεων και των περιοδικών εκθέσεων που διοργανώνει το μουσείο, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε πωλητήριο αναμνηστικών ειδών και εκδόσεων.

Στο υπόγειο, τέλος, υπάρχουν οι συλλογές, το αρχειακό υλικό και η βιβλιοθήκη του Μουσείου.

To Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, γενικότερα, αναπτύσσει μια πολύπλευρη δραστηριότητα στα πλαίσια του πολιτιστικού, κοινωνικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού του ρόλου. Φιλοξενεί αξιόλογες περιοδικές εκθέσεις ιστορικού και εικαστικού περιεχομένου σε συνεργασία πολλές φορές με άλλα μουσεία, πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα της χώρας. Φιλοξενεί παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές διαλέξεις και διοργανώνει συνέδρια, ημερίδες με θέματα που αγγίζουν τον σύγχρονο προβληματισμό της κοινωνίας μας, ομιλίες με προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού που διακρίνονται για την καταξίωσή τους και για την αναγνώριση του έργου τους από την επιστημονική και πνευματική κοινότητα της χώρας μας και του εξωτερικού,  καθώς και εκδρομές ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εκπαιδευτικό ρόλο αφενός με τις επισκέψεις-ξεναγήσεις μαθητών των σχολείων στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου, και αφετέρου με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για όλες τις σχολικές βαθμίδες,  με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων - συνεργατών του μουσείου, μουσειοπαιδαγωγών, εκπαιδευτικών, καθηγητών και φοιτητών του Δ.Π.Θ., οι οποίοι σχεδιάζουν ειδικά προγράμματα στηριζόμενοι σε σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις από τον χώρο της παιδαγωγικής και της μουσειακής εκπαίδευσης.

 

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη έως Σάββατο 10:30-14:30
Δευτέρα & Κυριακή: Κλειστά

 

Επικοινωνία:

Λ. Δημοκρατίας 335, Aλεξανδρούπολη, 68100
e-mail: info@ismo.gr
τηλ. & fax: 25510 28926

Επίσημη ιστοσελίδα: www.ismo.gr

https://www.facebook.com/ismoalex
https://twitter.com/ismoalex

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που λειτουργεί από το 2002 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο και περιστασιακά επιχορηγούμενο από φορείς.

Αποτελεί παράδειγμα ενεργού παρέμβασης στην πολιτιστική παρουσία της ευρύτερης περιοχής και γι' αυτό το 2005 προτάθηκε για το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων και έλαβε Εύφημη Μνεία για τις παρεμβάσεις του στην τοπική κοινωνία.

Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας.

 

«Η βιωματική μου σχέση με τον παραδοσιακό κόσμο της Θράκης με οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου. Ο στόχος είναι να διασωθεί ό,τι πιο αυθεντικό έχει παραδώσει η Θράκη να προβάλω την ιδιότυπη και ποικιλόμορφη πολιτισμική της έκφραση των ‘κατά φύσιν’ εθνοτικών ομάδων της περιοχής που καθημερινά και για αιώνες αποτυπώνεται στον ευρύτερο χώρο της. Το εθνολογικό και ιστορικό υλικό του ΕΜΘ, που συγκεντρώθηκε με πολύ κόπο και απαίτησε πολύ χρόνο, πιστεύω ότι διασώζει την τοπική ιστορία και παράδοση ως τμήμα μιας δυναμικής, που δεν στρέφεται μόνο προς το παρελθόν, αλλά βοηθάει και στη διαμόρφωση του αύριο.»

 

Αγγελική Γιαννακίδου

Πρόεδρος & Ιδρύτρια ΕΜΘ

 

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Σάββατο: 09:00- 15:00

Κυριακή: 10:00-14:00

Δευτέρα: Κλειστά

 

Πληροφορίες:

www.emthrace.org

14ης Μαΐου 63 - Τ.Κ. 68100 - Αλεξανδρούπολη

Τηλέφωνο: 00302551036663

email: info@emthrace.org