Στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης που έχει καθιερωθεί με το υψηλό επίπεδο παροχών του και κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στα γνωστά Ωδεία της χώρας, καλύπτεται όλο το φάσμα της μουσικής εκπαίδευσης από τη σχολική και προσχολική ηλικία έως τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων μουσικών, ικανών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του επαγγελματικού χώρου.

Το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης από την ίδρυση του το 1958, έχει μακρόχρονη και διακεκριμένη παρουσία στην πόλη, παράλληλη με την πολιτιστική ιστορία της.

Πάντοτε με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξ/πολης είναι ένα εύρωστο εκπαιδευτικό ίδρυμα σήμερα, όπου η κλασσική μουσική συναντά τα σύγχρονα ρεύματα, συμπορεύεται με την παραδοσιακή, την βυζαντινή μουσική και την τζάζ.

Το Δημοτικό Ωδείο ενθαρρύνει τους σπουδαστές του να δημιουργήσουν επαγγελματικούς στόχους ως μέλη μουσικών συνόλων, συνθέτες, ενορχηστρωτές, δάσκαλοι, ιεροψάλτες κ.ά.

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου έχουν επιτυχίες κάθε χρόνο σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, στις εισαγωγικές εξετάσεις των μουσικών τμημάτων του Πανεπιστημίου καθώς και παρουσίες σε σεμινάρια και συναυλίες.

Επιτυχίες που μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας που παρέχεται στο Δ.Ω.Α. Μεγάλος αριθμός αποφοίτων μας είναι καταξιωμένοι δάσκαλοι και καθηγητές μουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ αρκετοί έχουν ενταχθεί στο διδακτικό προσωπικό του Ωδείου.

 • Υπεύθυνη και αναγνωρισμένη μουσική εκπαίδευση.
 • Προπαρασκευαστικό τμήμα μουσικολογίας, προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων.
 • Επαγγελματικός προσανατολισμός.
 • Υποτροφίες, δωρεάν δοκιμαστική περίοδος μαθημάτων.
 • Χώροι εξοπλισμένοι με άρτιας ποιότητας όργανα (πιάνα όρθια και με ουρά, keyboards, clavinova, βιολιά και βιολοντσέλα όλων των μεγεθών, πνευστά όργανα, ακορντεόν και κιθάρες)
 • Μουσική βιβλιοθήκη και δισκοθήκη.
 • Αίθουσα για μικρές συναυλίες, σεμινάρια και κονσέρτα για δυο πιάνα με ουρά.
 • Διοργάνωση συναυλιών των μαθητών όλων των ηλικιών σε σύνολα μουσικής δωματίου, σόλο εμφανίσεις, συναυλίες χορωδιών μικρών και μεγάλων), χορωδία Βυζαντινής Μουσικής, συναυλίες φωνητικής μουσικής, σύνολα μοντέρνας μουσικής, παιδικής ορχήστρας και συμφωνικής ορχήστρας νέων.
 • Μουσική ξενάγηση παιδικών σταθμών και σχολείων στους χώρους του Ωδείου.
 • Επιτροπές για τις κατατακτήριες, πτυχιακές, διπλωματικές εξετάσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών στον εκπαιδευτικό χώρο.
 • Σεμινάρια και συναυλίες σημαντικών καλεσμένων.
 • Ανταλλαγές συναυλιών - ταξίδια μέσω του Δικτύου Πόλεων των Δημοτικών Ωδείων.
  ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ - ΧΑΜΗΛΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΕΩΣ 40%

Το Δ.Ω.Α. διαμορφώνει μουσικά εκπαιδευτικά συστήματα για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν μουσική χωρίς να διαθέτουν πολύ χρόνο για μελέτη αλλά και για εκείνους που στο παρελθόν αποθαρρύνθηκαν να μάθουν μουσική θεωρώντας τις κλασσικές σπουδές πολύπλοκες.

- Ελεύθερη παιδεία σε: Θεωρητικά όργανα (πιάνο, κιθάρα, αρμόνιο) και τραγούδι.

Στον τομέα Αρμονίου του Δ.Ω.Α. εφαρμόζονται εκπαιδευτικά συστήματα των keyboards (αρμόνιο, synthesizer).

- Ταχύρυθμα τμήματα που δεν απαιτούν μουσικές γνώσεις.

- Διαμορφωμένα να απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

- Πρόγραμμα που καλύπτει όλα τα είδη μουσικής.

Το Δ.Ω.Α. εφαρμόζει διάφορα συστήματα μουσικής προπαιδείας που είναι αυτόνομα και αληλοσυμπληρώνονται με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Το μάθημα γίνεται σε μικρές ομάδες παιδιών μια φορά την εβδομάδα και διαρκεί 80 λεπτά. Το παιδί διδάσκεται με φυσικό τρόπο -σαν παιχνίδι- το ρυθμό, τη μελωδία, το στίχο, τα μουσικά όργανα τύπου ORFF μέσα από ένα οργανωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων εμπλουτισμένο με ηχοιστορίες και θεατρικό παιχνίδι.

Οι μουσικές δραστηριότητες χωρίζονται σε 4 τομείς: Αγωγή της ακοής - Αγωγή της φωνής - Μουσικοκινητική αγωγή - Μουσικά Όργανα (από φέτος & το νέο τμήμα Παιδικής ορχήστρας από 5 - 12 ετών). Ο κύκλος μαθημάτων της Μουσικής Προπαιδείας ολοκληρώνεται με μουσικοθεατρική παράσταση των παιδιών κάθε χρόνο.

Ο τομέας κλασσικής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης έχει διαρθρωθεί με γνώμονα την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας του αυριανού μουσικού ή μουσικόφιλου μέσα από την άρτια και σφαιρική εκπαίδευση που συνδυάζει την εφαρμογή της οργάνωσης σπουδών του Υπ. Πολιτισμού με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ρεύματα. Εκτός από τη διδασκαλία οργάνων από εξειδικευμένους καθηγητές, οι θεωρητικές σπουδές και άλλα ειδικά μαθήματα που αποτελούν την σπονδυλική στήλη της μουσικής εκπαίδευσης, εφαρμόζονται με προσοχή και ευελιξία στο Δ.Ω.Α. για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών απαιτήσεων.

Οι εξεταστικές περίοδοι είναι: τον Οκτώβριο (εισαγωγικές & κατατακτήριες) ενώ τον Ιανουάριο και Ιούνιο οι προαγωγικές και απολυτήριες. Οι εισαγωγικές, οι κατατακτήριες και οι απολυτήριες εξετάσεις γίνονται παρουσία επιτροπής που ορίζεται σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μερόπη Κολλάρου
Υπεύθυνη γραμματείας, ταμείου και διοργανώσεων: Παυλίνα Στρατοπούλου

Καραϊσκάκη 5 - Αλεξανδρούπολη
Τηλ.: 25510 26627
email: p1_odeio@otenet.gr

ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ
(βιολί, βιολοντσέλο)

ΣΧΟΛΗ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ
(κιθάρας)

ΣΧΟΛΗ ΠΝΕΥΣΤΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ

ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΩΔΙΑΣ

ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ
(Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα Ενοργάνωση μπάντας)

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
(Θεωρία, Αρμονία, Σολφέζ, Μουσική δωματίου, Χορωδία, Ιστορία της μουσικής, Μορφολογία, Ανάλυση, Οργανογνωσία)

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ
(Παιδική χορωδία, Χορωδία Νέων, Βυζαντινή χορωδία, Κιθαριστικό σύνολο, Σύνολα μουσικής δωματίου, Συμφωνική ορχήστρα και το ΝΕΟ τμήμα Παιδικής ορχήστρας από 5-12 ετών)